Festivali Ndërkombëtar "Gjon Mili"

Festivali Ndërkombëtar "Gjon Mili"

Për herë të parë në Shqipëri, Korça çel Festivalin Ndërkombëtar të Fotografisë. Brenda muzeut "Gjon Mili" një laborator i ri, i krijuar për të gjithë të rinjtë e apasionuar pas filmit dhe fotografisë.

read more

Dita Kombëtare e Trashëgimisë Kulturore

Dita Kombëtare e Trashëgimisë Kulturore

Në kuadër të Ditës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore, Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar sjell ekspozitën me temë "Dardharët". Një ekspozitë e veçantë nga 24 artistë Dardharë të cilët kanë lënë gjurmë të thella në artin ikonografik.

Transformimi i Mësonjëtores së Parë Shqipe

Transformimi i Mësonjëtores së Parë Shqipe

Transformimi dhe modernizimi i Mësonjëtores së Parë Shqipe, një vlerë e shtuar për Korçën.

read more

Muzeu Kombëtar i Arsimit

Muzeu Kombëtar i Arsimit

Muzeu Kombëtar i Arsimit në Korçë ndodhet në ndërtesën e shkollës së parë shqipe, e hapur më 7 mars 1887. Në ambientet e muzeut janë të ekspozuara historia e shkrimit shqip dhe botime të shqipes.

Në ndërtesën ku ndodhet sot Muzeu Kombetar i Arsimit shqiptar, ndërtesë Monument Kulture 150-vjeçare, është hapur Shkolla e Parë në gjuhën shqipe, ose siç thirrej atëhere, "Mësonjëtorja e Parë Shqipe". Kjo shkollë u hap më 7 Mars 1887, me leje nga Perandoria Osmane. Ndërtesa ishte shtëpia ku banonte patrioti korçar Diamanti Terpo i cili e dhuroi këtë banesë për shkollën shqipe. Në këtë muze pasqyrohet historia e shkrimit shqip, e morisë së alfabeteve deri në alfabetin që kemi sot, vendosur në Kongresin e Manastirit, më 1908. Në këtë muze pasqyrohet historia e librit shqip prej abetares së parë të gjuhës shqipe (evetari, 1744), hartuar nga Naum Panajot Bredhi (Veqilharxhi).

Ndërtesa e muzeut ka tetë mjedise ekspozimi.

back