Teqeja e Melçanit

Teqeja e Melçanit

Teqeja e Melçanit - Korçë daton në mes shekullin e XVII , përkatësisht në vitin 1640. Kjo Teqe ngrihet majë një kodre në zonën perëndimore të kodrave në hyrje të Korçës rreth 2.5 km larg rrugës nacionale Pogradec-Korçë. Themelues i kësaj Teqeje ka qënë Hysen Ali Dede. Teqeja e Melçanit është një nga 5 Teqetë më të vjetra në Shqipëri dhe Teqeja më e vjetër në krahinën e Korçës me të gjithë komponentët dhe parametrat e duhura për tu quajtur e tillë. Kjo Teqe ka pasur një rol tepër të rëndësishëm në çështjet partiotike. Teqeja e Melçanit është përfaqësuar me klerinë e saj në Lidhjen e Prizrenit ku ka dhënë një kontribut të vyer si dhe në kohën e lëvizjes për çlirim kombëtar, ku dhe është quajtur nga patriotët e asaj kohe: “Vatër e Shqiptarizmit” si dhe “Monument i Lëvizjes Kombëtare”. Në vitin 2014 Teqenë e Melçanit nga një vend të lënë në harresë, Hirësia e tij, Haxhi Baba Sadik Ibro e ktheu në një Teqe madhështore, model për në llojin e saj si dhe një krenari për gjithë krahinën e Korçës, pa i ndarë në besime fetare. Sot kjo Teqe jo vetëm që është një vend fetar por tashmë është kthyer dhe në një atraksion turistik për shumë turistë vendas dhe të huaj.

KLIKO VIDEO

back